Sluiten

Vliegen naar Milaan

Vliegen naar Milaan

Er zijn verschillende manieren om naar Milaan te reizen. Je kunt met de auto, de trein of met het vliegtuig naar de hoofdstad van Lombardije gaan. Vanuit Nederland is het vliegtuig de populairste manier om een bezoek aan Milaan te brengen. Hoewel steeds meer reizigers de milieuvriendelijke keuze maken om met de trein naar Milaan te reizen, is vliegen op dit moment veruit het nummer één vervoermiddel om in Milaan te komen.

Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten vanaf Nederland en vanaf vliegvelden net over de grens richting de twee luchthavens van Milaan. Bergamo Airport wordt tegenwoordig als de derde luchthaven van Milaan beschouwd. Dat komt doordat prijsvechters zoals Ryanair en Wizz Air dit vliegveld gebruiken om hun reizigers naar Milaan te brengen.

Afstand en vluchtduur

De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam Schiphol Airport en de vliegvelden van Milaan bedraagt via de kortst mogelijke route ongeveer 800 tot 830 kilometer. Het hangt onder andere af van welke landingsbaan er op Schiphol gebruikt wordt. Vanaf de regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport is de afstand iets korter. Dat geldt ook voor vliegen vanaf Belgische luchthavens en de Duitse vliegvelden bij Weeze, Düsseldorf en Bonn.

De netto vluchtduur bedraagt ongeveer een uur en een kwartier. Dat is de tijd dat je echt in de lucht hangt. De totale reisduur, inclusief taxiën, opstijgen, landen en eventuele wachttijden op de luchthaven, kan echter variëren en ongeveer 1 uur en 45 minuten tot 2 uur bedragen. Dat komt vaak ook overeen met de tijden die op vliegtickets of reserveringsbevestigingen vermeld staat.

Luchtvaartmaatschappijen

Als je vanuit Nederland vliegt, dan kun je uit verschillende luchtvaartmaatschappijen kiezen. KLM en EasyJet onderhouden meerdere dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Milaan. Daarbij kun je kiezen uit zowel Milaan Malpensa en Milaan Linate als bestemmingsluchthavens. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways vliegt tussen Amsterdam en Milaan Linate. ITA is de afgeslankte opvolger van Alitalia, dat vanaf 2008 aanhoudend verlies leed en sinds 2017 technisch failliet was.

Ryanair vliegt vanaf Eindhoven Airport naar luchthaven Bergamo-Orio al Serio. Transavia doet dat vanaf Rotterdam-The Hague Airport.

Prijzen vliegtickets

Als je zonder ruimbagage reist, geen gebruik maakt van diensten zoals stoelreservering of priority-boarding en geen drankjes of eten aan boord nodig hebt, dan kun je al vanaf ongeveer 100 euro retour vliegen tussen Nederland en Milaan. Dan ben je aangewezen op de low budget airlines. Wil je met zogenaamde premium airlines zoals KLM of ITA Airways vliegen? Dan beginnen de retourtickets naar Milaan bij ongeveer 150 tot 200 euro per persoon.

Vliegtickets naar Milaan worden meestal duurder naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Op het laatste moment je vliegticket naar Milaan boeken betekent eerder dat je de hoofdprijs moet betalen dan dat je een leuke last minute aanbieding mag verwachten.

Reisdocumenten

Je hebt officieel geen geldig reisdocument nodig als je rechtstreeks vanuit Nederland, België of Duitsland naar Milaan vliegt. Deze landen behoren tot het Schengengebied. Dit zijn de Europese landen die officieel alle paspoort- en alle andere vormen van grenscontrole aan hun onderlinge grenzen hebben afgeschaft. Je hoeft op de luchthavens dus niet door de paspoortcontrole. De luchtvaartmaatschappijen kunnen echter wel van je verlangen dat je jezelf legitimeert bij het boarden. Het is daardoor aangeraden om wel een geldige Europese ID-kaart of rijbewijs mee te nemen.

Luchthavens in Milaan

Malpensa Express

Milaan-Malpensa

Milaan Malpensa (MXP) is de grootste luchthaven van Milaan. Grote kans dat als je naar Milaan vliegt, je op Malpensa landt.

Lees meer