Sluiten

Milaan op de fiets

Milaan op de fiets

Er zijn tal van manieren om Milaan te ontdekken. Zo kun je ervoor kiezen om met een hop-on-hop-off bus door Milaan te reizen, je kunt zelf gaan puzzelen met het openbaar vervoer of je kunt de duurste manier gebruiken en dat is de taxi instappen om je te verplaatsen. De twee gezondste methodes om Milaan te ontdekken zijn de benenwagen en de fiets. Beide manieren zijn milieuvriendelijk en dankzij het vrij milde klimaat van Milaan is het zelden afzien om jezelf op eigen kracht te verplaatsen.

De afstanden in Milaan zijn prima te overbruggen met de fiets. De stad is vrij groot, maar de leukste wijken en de mooiste bezienswaardigheden liggen vrijwel allemaal binnen een straal van enkele kilometers. Je hoeft daarom geen topconditie te hebben om Milaan op de fiets te verkennen.

Fietsen in Milaan... is het te doen?

Hoe het is om te fietsen in Milaan? Over het algemeen kunnen we zeggen dat Milaan de afgelopen jaren stappen heeft gezet om fietsvriendelijker te worden. Er zijn verschillende fietspaden in de stad die de belangrijkste bezienswaardigheden en woonwijken met elkaar verbinden. Op enkele wegen wordt er met fietsstroken gewerkt. Dankzij bewegwijzering en wegmarkeringen zou je je weg aardig moeten kunnen vinden op het moment dat je in Milaan op de fiets stapt.

Milaan doet zijn best, maar over de vraag of het een fietsvriendelijke stad is lopen de meningen uiteen. Voor Nederlanders die het wel gewend zijn om in een stad op de fiets te stappen, zou het niet al te lastig moeten zijn. Je moet er wel van bewust zijn dat je in een relatief drukke stad bent, dat het verkeer op sommige plekken hectisch kan zijn en dat de medeweggebruikers minder goed gewend zijn aan fietsers dan dat ze dat in andere landen vaak zijn.

BikeMi

BikeMi

Wil je zelf met de fiets op pad? BikeMi is het openbare fietsdeelsysteem van Milaan, waarmee zowel inwoners als toeristen gemakkelijk fietsen kunnen huren en de stad kunnen doorkruisen. Het BikeMi-systeem biedt een netwerk van fietsstations verspreid over de stad. Je kunt eenvoudig een fiets huren bij een van de stations, de stad verkennen en de fiets vervolgens terugbrengen naar een ander station in de buurt van je bestemming. Er zijn inmiddels meer dan driehonderd BikeMi-stations in de stad te vinden en er zijn duizenden leenfietsen ter beschikking.

Het huren van een fiets bij BikeMi is eenvoudig. Je installeert de app op je smartphone en sluit een pas af. Hiermee kun je een fiets huren voor een bepaalde tijdsduur, variërend van een paar minuten tot twee uur. Het tarief is betaalbaar en afhankelijk van de duur van de huurperiode. Ritten tot 30 minuten zijn gratis. Je betaalt dan alleen je dagpas of weekpas.

Georganiseerde fietstour

Veel Nederlandse toeristen kiezen ervoor om deel te nemen aan een georganiseerde fietstour, waarbij je onder begeleiding van een ervaren gids Milaan op de fiets gaat ontdekken. Fietstouraanbieder Baja Bikes biedt al jarenlang met veel succes de ‘Milaan Highlights’ fietstour aan. Tijdens deze tocht ga je met een Nederlandstalige of Engelstalige gids (je kunt zelf bij de boeking kiezen) op pad. In ongeveer 3 tot 3,5 uur tijd fiets je in een relaxed tempo langs de belangrijkste bezienswaardigheden en leuke plekjes van Milaan. De gids stopt van tijd tot tijd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Je hebt dan meteen de tijd om wat leuke foto’s te schieten.

Reserveren is vanwege de planning verplicht. Zo kan de organisator ervoor zorgen dat er altijd voldoende fietsen en gidsen beschikbaar zijn. Er wordt naar gestreefd om de groepen niet groter dan 12 deelnemers te laten zijn.

Heb je gereserveerd en wijzigen je plannen? Geen probleem. Je mag altijd kosteloos annuleren of gratis wijzigen. Je betaalt de tour pas ter plaatse op het moment dat je hem gaat maken.

BEKIJK DE FIETSTOUR DOOR MILAAN